Waar plaats ik mijn data?

15 november 2023

In welke secure primaire haven kan ik mijn data opslaan, en wie mag deze data transformeren in Business Intelligence of er zelfs voorspellingen mee doen? 

Het lijkt erop dat er een strijd gaande is in de verzekeringsmarkt om te bepalen welke entiteit als een veilige haven voor data kan dienen. Momenteel zijn er maar een handvol bedrijven die zich specifiek richten op het rationaliseren van data. Dit komt doordat het bruikbaar maken van data uit conventionele transactiesystemen meestal resulteert in een rommelige set van bijna onbruikbare gegevens. Het aanbieden van slechts een Data Warehouse lost dit probleem niet op.

Het is nu van essentieel belang voor volmachtbedrijven of (kleine) verzekeraars om te beschikken over een volledige dataset die eenvoudig toegankelijk is. Bovendien gaat het niet alleen om het ontsluiten van gegevens uit het systeempakket, maar ook om gegevens uit alle beschikbare bronnen, zoals adviessoftware, financiële software, HR-software, enzovoort.

De volledigheid van alle gegevensbronnen, en nog belangrijker, de combinatie van die databronnen, biedt zeer waardevolle inzichten en vergemakkelijkt het nemen van de juiste zakelijke beslissingen. Geschiedenis biedt inzicht in de toekomst, daarom is historische data buitengewoon waardevol.

Er moeten duidelijke keuzes worden gemaakt:

  1. Is het verstandig om al jouw databronnen naar een Data Warehouse te leiden dat wordt gefaciliteerd door jouw systeempakket?
  2. Wat doet een eigen complete dataset met de customer lockin met uw primaire transactie systeem (systeemhuispakket)  
  3. Kies je voor een onafhankelijke entiteit die als missie heeft om een veilige haven te zijn voor jouw data, zonder andere belangen te laten meespelen?
  4. Wat gebeurt er met data die afkomstig is van andere bronnen dan jouw systeempakket, wanneer je deze laat bewerken door jouw systeemhuis of door een onafhankelijke entiteit?
  5. Heb je volledige controle over alle tot stand gekomen koppelingen?

Dit zijn belangrijke vragen in onze ogen. Als je behoefte hebt aan verdere toelichting, staan wij klaar om onze visie te delen.

Met vriendelijke groet,

Lex de Bruijn

Wij gebruiken cookies om jouw ervaring te verbeteren!